ONZE SERVICES

Vaak krijgen we de vraag: wat moet ik nu kiezen, digital printing of de klassieke offset druk? Of: Is digital printing wel net zo mooi als offset? En is offset drukken niet veel duurder? Voordat we antwoord kunnen geven op deze vragen is het belangrijk het verschil aan te geven tussen deze 2 drukvarianten.
 

OFFSET DRUKWERK

Het meeste drukwerk wordt offset gedrukt. Bij offset drukken in full colour, ook wel vierkleurendruk genoemd vanwege het gebruik van de vier basis inktkleuren CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart), worden vier drukplaten gemaakt. De platen worden dan gebruikt in een drukpers. Hierdoor zijn dus altijd opstartkosten (lees: basiskosten).

Hierdoor wordt het fenomeen verklaard dat naarmate de oplage hoger wordt de kosten van het drukwerk kleiner worden. Immers de drukplaten hoeven maar 1 keer gemaakt te worden. De kwaliteit van offset druk is vaak wat constanter dan digital printing en dus ook goedkoper naarmate de oplages groter zijn.

DIGITAAL DRUKWERK

Soms wordt er gekozen om het drukwerk digitaal te laten printen. Hierbij worden geen drukplaten gemaakt, maar wordt gebruik gemaakt van een printkop die het ontwerp in banen op het papier print. Dat komt dus overeen met de elke normale printer. maar dan een stukje groter en professioneler.

Het grote verschil met offset drukken is dat hier geen opstartkosten bij komen kijken, het is dus interessant om kleinere oplages te printen. Er hoeven dan geen hoge opstartkosten gemaakt te worden. Voor gepersonaliseerd drukwerk is ook digital printing het meeste geschikt. Denk bijvoorbeeld eens aan direct mail, waarbij het adres van de ontvanger ook op het drukwerk wordt geprint. Ook wordt er vaak vanwege de snelheid voor digital printing gekozen.
 

ADVIES

Natuurlijk staan wij u graag met raad en daad terzijde wanneer het gaat om een keuze tussen bovenstaande printvormen. Bel of mail gerust, of kom gewoon eens langs, dan kunt u het verschil zien. Het is altijd interessant om te zien hoe het drukken van uw drukwerk nou in zijn werk gaat.